De voorraad van Bitcoin is gemaximeerd op 21 miljoen. Maar waarom koos Satoshi Nakamoto dat specifieke nummer? Er zijn minstens twee plausibele verklaringen.

In het kort

  • Bitcoin is zo ontworpen dat er een eindig aanbod is van 21 miljoen BTC.
  • Een verklaring voor de 21 miljoen Bitcoin-limiet is de geldvervangingstheorie.
  • Een alternatieve suggestie is dat de limiet wiskundig geëxtrapoleerd zou kunnen worden uit de werkingsparameters van Bitcoin.

Net als veel andere cryptokringen is Bitcoin (BTC) ontworpen rond het principe van een eindige voorraad. Dat betekent dat er een vaste bovengrens is voor hoeveel Bitcoin er ooit kan ontstaan.

In het geval van Bitcoin werd de bovengrens door de maker, Satoshi Nakamoto, vastgesteld op precies 21 miljoen. Voor andere cryptokringen kan deze limiet aanzienlijk variëren, van 18,9 miljoen voor Monero (XMR) en Dash tot 100 miljard voor XRP en Tron (TRX).

De theorie van de vervanging van de geldhoeveelheid

Door het maximale aanbod te beperken en de snelheid waarmee nieuwe Bitcoin ontstaat te vertragen, wilde Satoshi elke individuele Bitcoin-eenheid (bekend als een satoshi) in de loop van de tijd in waarde laten stijgen.

Volgens een e-mail die naar verluidt werd gedeeld tussen Nakamoto en Bitcoin Core medewerker Mike Hearn, redeneerde Satoshi dat als 21 miljoen munten zouden worden gebruikt door een fractie van de wereldeconomie, 0,001 BTC (1 mBTC) ongeveer €1 waard zou kunnen zijn. Deze voorspelling kwam uit in 2013, toen Bitcoin voor het eerst het prijspunt van €1.000 doorbrak; vandaag de dag is elke mBTC dichter bij €8,25 waard.

Hoewel Satoshi de prijs van Bitcoin Up vergelijkt met de euro in zijn e-mail, geeft wat eenvoudige wiskunde aan dat hij misschien een veel grotere visie had op Bitcoin-beter, wat verklaart waarom er voor het maximum van 21 miljoen is gekozen.

Ten tijde van de oprichting van Bitcoin bedroeg de totale geldvoorraad van de wereld ongeveer 21 biljoen dollar. Dit cijfer, dat bekend staat als de M1-geldhoeveelheid, bestaat uit de totale waarde van al het fysieke geld in de wereld, inclusief contant geld, munten, reischeques en meer.

Als Bitcoin zou uitgroeien tot de enige wereldvaluta, dan zou het M1-cijfer van elke BTC $1 miljoen waard zijn. Omdat er 100 miljoen satoshi in elke Bitcoin zitten, zou dit de waarde van elke satoshi op $0,01 zetten.

Dat deze getallen zo dicht bij elkaar liggen zou een opmerkelijk toeval zijn, als het niet opzettelijk is.

De alternatieve verklaring

Hoewel de M1-geldvervangingstheorie misschien wel de meest plausibele reden is waarom Satoshi 21 miljoen heeft geselecteerd als limiet voor Bitcoin, is er nog een andere, iets eenvoudigere, mogelijke verklaring.

Als we kijken naar de parameters die gebruikt worden om de toevoer van Bitcoin te controleren, wordt het duidelijk dat het 21 miljoen BTC-cijfer het netwerk in staat stelt om ervoor te zorgen dat er in een regelmatig tijdsbestek (10 minuten) blokken worden ontgonnen. Het zorgt er ook voor dat de hoeveelheid Bitcoin die aan de mijnwerkers wordt uitbetaald als blokbeloningen in de loop van de tijd afneemt, naarmate de maximale voorraad zijn limiet nadert. Het blijkt dat de parameters die Satoshi hiervoor heeft ingesteld onvermijdelijk leiden tot de productie van maximaal 21 miljoen BTC.

De Bitcoin-kerncode past momenteel de mijnbouwproblematiek aan om ervoor te zorgen dat elk nieuw blok gemiddeld om de 10 minuten wordt ontgonnen, ongeacht de hoeveelheid hasj die op het netwerk wordt gericht. Op basis van deze functie zouden er in totaal 210.000 blokken moeten worden ontgonnen in elke cyclus van vier jaar, waarna de blokbeloning wordt gehalveerd. In de eerste cyclus werden 50 BTC-blokken geslagen; dit werd gehalveerd tot 25 BTC/blok in 2012 en vervolgens opnieuw tot 12,5 BTC/blok in 2016. Na de halvering van 2020 zit het nu op 6,25 BTC/blok.

Als je dit naar voren extrapoleert, zul je zien dat de som van de blokbeloningen voor elke cyclus gelijk is aan 100 (50 + 25 + 6.25 +3.125, enz.). Door dit getal te vermenigvuldigen met het cijfer van 210.000 blokken/cyclus kom je tot de maximaal mogelijke voorraad van 21 miljoen.

Dus, is Bitcoin’s toevoerkap een filosofisch gebaar, of het product van meedogenloze wiskundige logica? Alleen Satoshi Nakamoto weet het echt – en hij (of zij) vertelt het niet.

Waarom is de leveringslimiet van Bitcoin vastgesteld op 21 miljoen?

Beitragsnavigation